Vjenčanja na otocima

Hrvatska obala je čista i prirodna sa gotovo 2.000 km dužine i 1.200 otoka, nudi za svakoga neki otok. Tu se nalaze zeleni otoci, goli krški otoci, sitni otoci na kojima nema ništa osim svjetionika pretvorenih u smještaj za goste koji žele izoliranost i privatnost, naturistički otoci, otoci s koktel barovima koji privlače VIP ljude, otoke za wind surfere, otoke za kipare, otoke za posjetitelje Titovih političkih zatvorenika, otoci Titove zbirke safari životinja, otoci tako udaljeni da su bliže Italiji, otoci koji se nazivaju domom 120 dupina, otoci prastarih ribarskih tradicija, otoci s posebnom pećinom u kojoj se sunčeva svjetlost okreće briljantno plavo za sat vremena svaki dan, otoci poznati po svojim vinima, siru ili pastama od inćuna. Toliko različiti, a ipak, svi oni tako savršeni za mjesto za vjenčanje. Kontaktirajte nas na weddings@lunamellistravel.com

Brijuni

Brijuni su otočje i nacionalni park u Jadranskom moru, na hrvatskom dijelu Jadrana. Nalaze se koji kilometar zapadno od istarske obale, nasuprot mjesta Fažana, te se sastoje od 14 otoka i otočića ukupne površine 33,9 km kvadratna (površina otoka i akvatorija; na brijunski akvatorij otpada 80% ukupne površine).

Dva najveća otoka su Veliki Brijun 7 km2 i Mali Brijun 1,7 km2, a manji su Sveti Marko, Gaz, Okrugljak, Šupin, Šupinić, Galija, Grunj, Vanga, Madona, Vrsar, Kozada i Sveti Jerolim.

Krk

Krk (čakavski Khark, talijanski Veglia), uz susjedni otok Cres najveći otok u Jadranskom moru i ujedno najveći otok u Republici Hrvatskoj (405,78 km²). Nalazi u Primorsko-goranskoj županiji, a administrativno sjedište otoka je grad Krk.

Otok Krk pripada Kvarnerskoj skupini otoka smještenoj u sjevernom Jadranu između poluotoka Istre na zapadu te Hrvatskog Primorja na istoku. Okružen je Vinodolskim kanalom s istočne, Riječkim zaljevom sa sjeverozapadne i Kvarnerićem s jugozapadne strane.

Cres

Cres je, uz susjedni otok Krk, najveći (405,78 km²), a poslije otoka Hvara i najdulji hrvatski otok. Dug je 66 km, a u najširem dijelu širok 12 km. Otok se pruža u pravcu sjever-jug.

Upravno pripada Primorsko-goranskoj županiji.

Svojim sjevernim krajem zatvara Kvarnerski zaljev. Zapadno i sjeverozapadno od njega se nalazi poluotok Istra, a na istoku i sjeveroistoku otok Krk. Cres je nekad u povijesti bio povezan s otokom Lošinjem tankom prevlakom, a kasnije je prokopan kanal kojim su otoci odvojeni.

Lošinj

Lošinj je otok na Kvarneru. Pripada administrativnoj jedinici Grad Mali Lošinj, odnosno, dijelom je Primorsko-goranske županije.

Pruža se 31 km u smjeru sjeverozapad – jugoistok. Značajnija naselja na otoku su Mali Lošinj i Veli Lošinj. Umjetno je razdijeljen na dva dijela na predjelu Privlaka, gdje je Lošinj najuži. Tu je napravljen kanal.

U prošlosti su Cres i Lošinj bili jedinstven otok. Tek umjetno prokopanim kanalom kod Osora, nastala su dva otoka kako bi se skratio put, odnosno zaobilaženje velike otočne mase na putu za otvoreno more.

Rab

Rab je otok na istočnoj strani Jadranskog mora koji pripada Republici Hrvatskoj. Nalazi se južnije od otoka Krka, te istočnije od otoka Cresa.

Rab se prvi put spominje u putopisu grčkog geografa Pseudo Skilaksa koji otoke Rab i Pag spominje pod zajedničkim imenom “Mentorides”. Jedan od najpoznatijih Rabljana je sveti Marin, osnivač državice San Marino.

Kornati

Kornati ili Kornatsko otočje su otočje koje se nalazi u srednjoj Dalmaciji, zapadno od Šibenika i južno od Zadra, unutar Šibensko-kninske županije. Otočje se sastoji od oko 150 otočića prostre se na površini od 320 km2.

Otočje je 1980. g. proglašeno nacionalnim parkom. Ukupna površina parka je oko 220 km2, a sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi.

Hvar

Hvar je otok u Hrvatskoj, ispred istočne obale Jadranskog mora. Pripada skupini srednjodalmatinskih otoka. Zbog velikoga broja sunčanih dana, često se naziva i Sunčani Hvar.

Hvar pripada grupi srednjodalmatinskih otoka. Nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, usred skupine otoka koji su dijelom ove županije. Gledano po neposrednom susjedstvu, sjeverno od njega se nalazi otok Brač, a južno od njega se nalaze Šćedro (od kojeg ga dijeli Šćedorski kanal), Vis (više prema jugozapadu), Paklinski otoci, Korčula i poluotok Pelješac.

Brač

Brač je otok u Hrvatskoj u Jadranskom moru ispred Splita. S površinom od 395 km2, to je najveći otok Dalmacije i treći najveći otok Jadranskog mora.

Brač je najveći srednjodalmatinski otok. Dug je oko 40 km, a širok prosječno 12 km. S ukupnom površinom od 395 km² je treći otok po veličini na Jadranu. Od kopna je Bračkim kanalom (najveće dubine 78m) udaljen 6 do 13 km. Prema zapadu je od otoka Šolte odvojen Splitskim vratima, a prema jugu od otoka Hvara Hvarskim kanalom (dubine 91 m).

Korčula

Korčula je hrvatski otok na jadranskom moru pored dalmatinske obale. Razvijeno je poljodjelstvo, ribolov, brodogradnja i turizam.

Otok pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ima površinu od 279,03 km2 i 16.000 stanovnika. Najviša brda su Klupca sa 568 m i Kom sa 508 m. To je šesti najveći Jadranski otok. Klima je mediteranska (blaga); prosječna temperatura u srpnju je 26,9 °C.

Vis

Vis je istureni hrvatski otok u Jadranskom moru. Od kopna je udaljen 45 km. Površina otoka iznosi 89,72 km2, na otok vozi komercijalna linija iz Splita dva do četri puta dnevno, a ljeti ima i vezu s Anconom u Italiji. Ukupna duljina obale Visa je 84,9 km.

Oko otoka Visa se nalaze brojni manji otoci, otočići i školji (Biševo, Budikovac, Brusnik, Jabuka, Ravnik, Svetac i drugi).

Mljet

Mljet je osmi po veličini otok u Hrvatskoj, jedan od najvećih južnodalmatinskih otoka te ujedno najjužniji i najistočniji od većih hrvatskih otoka. Mljet pripada dubrovačkoj skupini otoka i njezin je najveći otok. Jednako kao i danas, Mljet je svu svoju povijest gravitirao isključivo ovom području. Nalazi se u neposrednoj blizini Dubrovnika, Korčule, Elafitskih otoka, a od poluotoka Pelješca ga dijeli Mljetski kanal.