Zašto vjenčanja u inozemstvu

Sve je više parova iz Hrvatske i regije koji žele izbjeći velika konvencionalna vjenčanja i odletjeti na neki tropski otok ili u omiljenu europsku prijestolnicu, te spojiti neobično vjenčanje s bračnim putovanjem, a šarenilo destinacija je doista bogato, kao i povoljne cijene aranžmana putovanja na takve destinacije.
blog-009-bw

Sve je više parova iz Hrvatske i regije koji žele izbjeći velika konvencionalna vjenčanja i odletjeti na neki tropski otok ili u omiljenu europsku prijestolnicu, te spojiti neobično vjenčanje s bračnim putovanjem, a šarenilo destinacija je doista bogato, kao i povoljne cijene aranžmana putovanja na takve destinacije.

Nedavno nam je u jednom telefonskom razgovoru budući mladoženja na pitanje kako zamišlja svoje vjenčanje u tropima, odgovorio: “Znate onaj osjećaj; pijesak pod nogama, plavo more i samo nas dvoje zajedno na plaži, sretno zbog našeg vjenčanja, bez stresa i muke oko organizacije svadbe radi drugih? Eto, to bi mi htjeli”.

I sve je više takvih mladenaca. I takvih zahtjeva. Oni traže svoje intimno daleko vjenčanje krojeno samo za njih, s mnoštvom detalja koji nisu predstava za javnost, nego najvažniji trenutak u njihovom životu. Zapravo, o tome bi željeli pričati svojoj djeci! Toga bi se željeli sjećati.

Neki od takvih parova su u dugogodišnjim, srednjoškolskim vezama, koji se ne odlučuju za vjenčanja ne zato što se ne žele vjenčati nego, često nam objašnjavaju, taj svoj trenutak ne žele udovoljiti tradiciji i običajima, uz hrpe nepotrebnih poklona ili, nedaj Bože, nesuglasica među novopečenom rodbinom, želeći da ta nametnuta parada što brže prođe i da što prije nestanu na nekoliko dana. Takvi mladenci dobivaju i blagoslov od obitelji, jer je svima jasno da su drugačiji par i svima je drago radi njihove odluke vjenčanja, gdjegod da bilo. A mladenci svojoj obitelji, po povratku u zemlju, često organiziraju proslavu ili još jedno vjenčanje – za obitelj. Tako su Andrea i Vanja, nakon svog civilnog vjenčanja na Mauricijusu, a nedugo nakon povratka u Hrvatsku, organizirali vjenčanje u crkvi. Objasnili su nam da je jedno vjenčanje, ono kraj svjetionika na Mauricijusu, bilo vjenčanje samo za njih dvoje, a crkveno – za obitelj. Ovo crkveno, bilo je vjenčanje bez stresa i muke jer su oni ionako već bili zakonski vjenčani.

*RAZNE LOKACIJE ZA VJENČANJA DILJEM SVIJETA

Mladenci koji biraju vjenčanja u inozemstvu prije svega vole putovanja, a destinaciju su već prije posjetili, zavoljeli, započeli svoju priču ili se nalazi na njihovoj listi želja i maštaju o njoj.

Pregršt je država u svijetu koje dopuštaju strancima vjenčati se u njihovoj zemlji. No, najbitnije je, iako nije jednostavno, odabrati odgovarajuću destinaciju o kojoj mladenci sanjaju godinama, a zatim dogovoriti sve ostale detalje vjenčanja.

Ivana i Ivan su nakon dugodišnje potrage za sposobnim organizatorom vjenčanja, odlučili svoju ljubav zapečatiti u inozemstvu. Naišli su na ponude vjenčanja na raznim tropskim otocima s prekrasnim plažama, diljem svijeta, no oni se jednostavno nisu “vidjeli” na takvim lokacijama.

Željeli su vjenčanje u nekim od svjetskih metropola; gradsko vjenčanje. Tako da, kada su vidjeli našu ponudu, prijedlog gradskog vjenčanja u New Yorku, organizacija je samo krenula. Uz takvo vjenčanje često se organizira photo shooting po gradu kako bi se spojilo vjenčanje s turističkim znamenitostima toga grada, pa su tako i oni imali višesatno slikanje na raznim lokacijama NY. Sjećanja koja ih vežu za taj grad i njihov poseban dan, razlog je za ponovno putovanje i posjet. Tako su se nedavno vratili iz romantičnog Pariza Antonio i Anđela koji su ga odabrali za svoje vjenčanje, a mladenci Danijela i Filip – prekrasan Lisabon.

Ponekad mladenci krenu u organizaciju vjenčanja usred ljeta kako bi sve stigli organizirati do zime. Naime, njihova velika želja je zimska destinacija, zimska idila ili zaruke koje su se dogodile na skijanju, pa bi sada željeli i bijelo vjenčanje kao iz bajke.

Bajka je često povezana s dvorcima, a Ines i Vladimir svoju su bajku zamislili u dvorcu, a ostvarili su je u portugalskoj Sintri. No Disneyland kao i druge bajkovite destinacije nude svoje prostore mladencima, tako da se uvijek može naći “komad bajke”. Svoju zimsku bajku doživjeli su Maja i Ante u baroknoj Mirabell palači u Salzburgu.

Ali kada su u pitanju vjenčanja na plaži, egzotične destinacije svoje ponude prilagođavaju potražnji vjenčanja tako da je ponuda raznovrsna, a konkurencija tropskih destinacija velika. Saški i Denisu nije bilo lako odlučiti se za destinaciju, ali je na kraju izbor pao na prekrasan mali otočić Tokoriki, u Fidži otočju, jedan od najromantičnijih otoka na svijetu. Obred vjenčanja odlučili su održati na pješčanoj plaži otoka, ali i uklopiti u svoje vjenčanje lokalne običaje otoka. Stigli su na vjenčanje u pratnji ratnika i malih djevojčica kao djeveruša, na najljepšem “oltaru” od mora i pijeska. Bili su bosonogi, Saška obučena u prekrasnu bijelu haljiinu, a Denis lanene hlače i bijelu košulju. Od dekoracije, samo buket i vjenčići predivnog mirisnog cvijeća. Trenuci koje rado prepričavaju. A njihove slike govore o njihovim doživljajima.

No kada su Karibi u pitanju, a kako svaki otok ima svoju kolonijalnu povijest i stvoreni turistički imidž, nisu samo u pitanju rajske karipske plaže. Ana i Karlo tražili su otok koji će im omogućiti doživljaj destinacije, pa su svoj dan proslavili na otoku začina, Grenadi: Iva i Davor na ludoj Jamajci, a Ivana i Ivan na prekrasnim Bahamima.

Kod izbora destinacija jako je bitno poznavanje destinacija, veliko iskustvo putovanja samog organizatora po raznim dalekim destinacijama kako bi se mladencima ponudila odgovarajuća destinacija.

*NETKO DRUGI BRINE O ORGANIZACIJI VJENČANJA:

Zajedno s mladencima prolazi se kroz višemjesečnu pripremu, vodeći brigu i o najsitnijem detalju. U suradnji s lokalnim partnerima, čiji agenti ih dočekuju te u ime nas operativno provode planirano. Ukoliko se radi o dalekim destinacijama, pažljivo se ugovara plan letenja i promjene zrakoplova, nudeći korisne savjete za što ugodnije putovanje. Vjenčanje je uvijek svečanost bez obzira na odabranu destinaciju.

Ako mladenci ne traže da se putuje sa njima, svaki korak organizacije dogovoren je unaprijed. Svaka minuta i scenarij vjenčanja dogovoren je i s partnerima na destinaciji. Dekoracija, stil, boje, torta, šampanjac, njihove pjesme tijekom obreda, fotograf … sve je dogovoreno i unaprijed isplanirano. Matičar, svjedoci, prevoditelj, glazbenici i svi koordinatori, svi su unaprijed obaviješteni o protokolu obreda. Prijevoz na prijavu vjenčanja, sva potrebna dokumentacija, unaprijed je organizirano prijevozom. A najčešće se organizira da dan vjenčanja završi s prekrasnom romantičnom večerom uz svijeće na plaži ili u preporučenom restoranu gdje ih čeka rezervirano mjesto uz unaprijed odabran menu i piće.

Spretnost u organizaciji i odlično poznavanje cjelokupne ponude, kao i osobni kontakt s parovima tijekom događaja, rezultira visokom razinom usluge kao i obostranim zadovoljstvom. Svoj dan vjenčanja najbolje su opisali Saška i Denis: “Toga jutra ustali smo rano, zajedno doručkovali, a zatim se razdvojili – svatko na svoje „zahtjevne“pripreme. Moje su ipak tradicionalno uključivale frizuru te make-up i mogu iskreno priznati da sam, unatoč opuštenosti i činjenici da smo bili sami nas dvoje, osjećala laganu nervozu i uzbuđenost. Kako je sve bilo unaprijed dogovoreno, nismo morali razmišljati o protokolu ceremonije, nego smo pustili da sve ide kako je unaprijed isplanirano i ispalo je puno bolje nego što sam uopće mogla sanjati.”

*CIJENA VJENČANJA

Mladenci su često zabrinuti radi financija. Međutim, vjenčanje na udaljenim čarobnim destinacijama ili svjetskim metropolama je u većini slučajeva financijski povoljnije, ali samo u odnosu na velika klasična, tradicionalna vjenčanja u Hrvatskoj. No treba znati da je standard u drugim zemljama viši te stoga su i usluge za organizaciju vjenčanja skuplje. Vjenčanje je posebna prilika, stoga ne vjerujemo da će se netko vjenčati na Mauricijusu jer je ponuda zbog jeftine cijene, postala prilika. Predlažemo, Las Vegas, jednostavnije je i – najbrže.

Organizator vjenčanja u inozemstvu nije samo samo wedding planner, koordinator. On mora biti prije svega putnik, imati bogatu putovnicu punu viza, obilaziti sve hotele, lokacije, ići na sajmove, pratiti trendove. A kada se vjenčanja spoje s turizmom, onda turistička agencija mora biti u tijeku i s ponudama avio karata, romantičnim paketima hotela i raznih promocija destinacija.

Ukoliko prijatelji ili rodbina žele sudjelovati u troškovima inozemnog vjenčanja i svadbenog putovanja, za njih se može prirediti poklon voucheri, te bez angažmana mladenaca riješiti potrebna plaćanja putem webstranice. Pokloni mogu biti relax wedding masaža, svadbena torta ili večera, cvijeće, željena glazba, višednevni najam vozila, šampanjac, fotograf ili snimatelj, photo book, trošak svećenika ili matičara.

Rado će i prigodno oblikovati fotografiju sudbonosnog “DA” i prije povratka poslati ju na adrese vaših bližnjih.

Odmah po povratku, u atraktivnim prostorima agencije, u mogućnosti su prirediti koktel za prijatelje, tematsku večer uz glazbu i specifične okuse, kako bi zajedno prezentirali zemlju vjenčanja, a sa snimljenim materijalom dočarali doživljaj. Mogu do dana povratka prirediti i Photo book, kako bi dojmovi s putovanja pratili što duže.

Važno je organizaciju povjeriti iskusnim i specijaliziranim agencijama koje će takvo vjenčanje učiniti nezaboravnim i jedinstvenim.

Luna Melis Travel je zagrebačka turistička agencija „Boutique Travel“ agencija, specijalizirana za vjenčanja u inozemstvu i bračna putovanja, koja vodi brigu o svim detaljima kreativne i tehničke prirode, te svojim klijentima stoji na raspolaganju prije i za vrijeme putovanja. I to na jedan poseban i drugačiji način.